What is Rule 704 in Magic The Gathering?
What is Rule 704 in Magic The Gathering?
704.5g If a creature has toughness greater than 0, it has damage marked on it, and the total damage marked on it is greater than or equal to its toughness, that creature has been dealt lethal damage and is destroyed. Regeneration can replace this event.
Can you draw a game in MTG?
104.4a If all the players remaining in a game lose simultaneously, the game is a draw. 104.4b If a game that’s not using the limited range of influence option (including a two-player game) somehow enters a “loop” of mandatory actions, repeating a sequence of events with no way to stop, the game is a draw.
Who is the active player MTG?
attacking player
The active player, also referred to as the attacking player, is the player currently taking their turn. (Compare with all other players in the game, who are nonactive players.) When more than one player have to take actions or make choices, usually the active player goes first (see APNAP).
When can you respond in MTG?
To “respond to ” means “to act while is waiting on the stack to resolve.” This means that you can respond to something if and only if it uses the stack. For instance, I don’t believe you can respond to someone else’s untap phase, but you CAN respond to someone’s upkeep phase.
Can you sacrifice a creature with 0 toughness?
You can not. Creatures with 0 toughness are placed into the graveyard as a state-based action before you get priority to activate any abilities.
How do you beat Lawyer Rules MTG?
It can be removed by dealing lethal damage to it or by reducing its toughness to 0. If a player has two copies of Rules Lawyer, however, then each one will protect the other, and some other kind of effect will be needed to remove it.
Can you tie in MTG?
The match is tied one game apiece, and you hear the judge say, “Ladies and gentlemen, that is time in the round. You have five additional turns with which to resolve your match.” Unlike most other sports where there is usually a clear winner, draws can and do happen in Magic.
How do you lose in Commander MTG?
A player that’s been dealt 21 or more combat damage by the same commander over the course of the game loses the game. The commander is tracked across zone changes for this purpose (for example, if one player takes control of another player’s commander, any damage that commander already dealt is still counted).
Who gets priority first MTG?
active player
117.3a The active player receives priority at the beginning of most steps and phases, after any turn-based actions (such as drawing a card during the draw step; see rule 703) have been dealt with and abilities that trigger at the beginning of that phase or step have been put on the stack.
Can you counter an instant with an instant?
Yes you can. Shock will on the stack so you can use Gian grown to put it above Shock on the stack resolving before shock is resolved and this way Your creature survives.
What happens when you sacrifice an indestructible?
Indestructible only prevents “destroy” effects and lethal damage. Sacrificing actually just places the permanent into your graveyard; it isn’t destroyed.